Gamer Laptopok
Kell Ennél Több
Üzleti Laptopok
Részletek

A Columbia űrrepülőgép,első repülésére 1981. április 12-én került sor.

A Columbia űrrepülőgép,első repülésére 1981. április 12-én került sor.

A Columbia űrrepülőgép,első repülésére 1981. április 12-én került sor. A start két nappal korábban lett volna. A NASA űrrepülőgépeiben 4 IBM AP-101 számítógép található, ezek, nem voltak szinkronban. Így a repülésre éppen Gagarin űrrepülésének huszadik évfordulóján, került sor.

Columbia Columbia

Az első űrrepülőgép startját eredetileg április 10-re tervezték, de egy számítógépes rendellenesség miatt le kellett állítani a visszaszámlálást. Így két nappal később emelkedett a magasba a floridai Cape Canaveralról a Columbia, fedélzetén a Holdat is megjárt veterán John Younggal és az újonc Robert Crippennel. Az űrrepülőgép 54 óra alatt 36 fordulatot tett.

Columbia űrrepülőgép katasztrófáját 2003 az okozta, hogy az indításkor az űreszköz külső üzemanyag-tartályáról leszakadt egy hőszigetelő-darab, amely rést ütött a hővédő pajzson. Amikor a Columbia visszatérőben belépett a Föld sűrű légkörébe, a résen keresztül a súrlódás okozta felforrósodás miatt akkora mennyiségű magas hőmérsékletű levegő áramlott az űrrepülőgép belsejébe, hogy az űrsikló felrobbant.

A Fehér Ház, az amerikai Kongresszus, és a NASA vezetése egyaránt azon dolgozott, hogy csökkentsék a működési költségeket. Ennek eredményeként kevés volt az a tartalék, amely esetleges műszaki problémák elhárítására lett volna használható, vagy amelyből az űrrepülőgép-rendszert fejleszteni lehetett volna.
A Columbián nem terveztek űrsétát végrehajtani. Űrsétás repüléseknél is legfeljebb három, űrsétához használatos űrruhát szoktak elhelyezni, tehát a hétfőnyi személyzet menekítése még így is további problémákat vetett volna fel.
Rick D. Husband (parancsnok), William C. McCool (pilóta), Michael P. Anderson, David M. Brown, Kalpana Chawla, Laurel Clark és Ilan Ramon, közvetlenül az űrrepülőgép szétszakadása előtti másodpercekig dolgoztak a problémán,még életben voltak, amikor a kabin levált a Columbiáról.

Columbia legénysége Columbia legénysége

A 16 napos küldetés alatt 80 kutatást végeztek el, és megjavították a Hubble-űrteleszkópot is. A Columbiát tervezői száz repülésre szánták, a 2003-as katasztrófáig 27 alkalommal szállt fel, 301 űrben töltött napja alatt 125 millió mérföldet tett meg.

Azóta a NASA szigorú biztonsági követelményei alapján a lehető legalaposabban át kell vizsgálni az űrrepülőgépek külső burkát.

Laptop.hu

Hozzászólás