Gamer Laptopok
Kell Ennél Több
Üzleti Laptopok
Részletek

Laptop vásárlás előtt tudni érdemes:

Laptop vásárlás előtt gondoljuk át, hogy mire szeretnénk használni kiválasztandó gépünket. Ha ezzel a kérdéssel tisztában vagyunk, akkor nem lesz nehéz megtalálni a számunkra legmegfelelőbb laptopot. Vegyük sorra azokat a kritériumokat, melyek fontosak a számunkra. A fő kérdés természetesen az - mint azt már említettük -, hogy mire fogjuk használni laptopunkat. Válasszuk ki a megfelelő kategóriát, méretet, kijelző típust, illetve a felhasználási területet.  Otthoni vagy üzleti felhasználásra, alap, közép avagy felsőkategóriás gép lenne megfelelő a számunkra. Milyen processzort, mennyi RAM-ot, mekkora vincsesztert szeretnénk bele és mennyire legyen felszerelt portokból. Ezen kívül tudnunk kell, hogy, hordoznánk e gépünket vagy jellemzően otthon használnák inkább fontos e hosszú üzemidő vagy sem. Szükségünk van-e speciális biztonságra vagy esetleg a nagy teljesítmény, a játékorientált felhasználás az elsődleges. Mindenképpen gondolkozzunk el a mobilinternet lehetőségén is, hiszen ha már egy mobil, hordozható gépet vásárolunk, az internet elérése igencsak kiemelt szerepet játszhat a felhasználás során. Manapság már ezekre a kérdésekre sokféle és praktikus megoldás létezik. A lényeg az, hogy minden felmerülő kérdésre illetve felhasználási módra lehet találni megfelelő laptopot. A kérdés mindössze az, hogy a döntésünket mi befolyásolja leginkább: az anyagi hátterünk vagy a kiválasztandó laptop tudása.

A laptop vásárlás természetesen sokak számára nem egyszerű feladat. Rengeteg szempont szerint lehet meghozni a döntést, és aki nincs minden technikai részlettel tisztában annak komoly fejtörést okozhat a megfelelő készülék kiválasztása. A következőkben megpróbálunk részletesebben, hasznos tanácsokkal szolgálni, azoknak akik laptop vásárlás előtt állnak. Áttekintjük, hogy a rendelkezésre álló pénzkereten kívül miket érdemes tudni a vásárlás előtt, hogy ügyfelünk elégedetten használhassa  készülékét. Első körben a laptopok kategorizálásával kezdenénk.

Manapság a piacon igen sok gyártó kínálja a jobbnál jobb készülékeket. Árban és teljesítményben is nagy eltéréseket vélhetünk felfedezni, ám az általában nem egyértelmű a vásárló számára, hogy mi az oka az ilyen nagymértékű árkülönbségeknek. Sokan az árak közti eltéréseket a gép teljesítményével illetve márkájával magyarázzák, pedig ez koránt sem ennyire egyszerű kérdés. Ha megnézünk a piacon fellelhető márkák közül egyet és böngészni kezdünk az árak között, hamar észrevesszük, hogy a nagyjából azonos tudású gépekért is igen eltérő összegeket kellene kifizetni. Felmerül a kérdés az emberekben, hogy miért?
A magyarázat összetett ugyanakkor is egyszerű.

Ahogy sok más termékcsaládnál, a laptopoknál is vannak úgynevezett kategóriák. Nem csak minőségi kategóriákra gondolunk itt hanem, felhasználási kategóriákra is. Általában egy laptop márkán belül 2 fő és azon belül is 3 vagy 4 alkategóriát különböztethetünk meg. A két fő kategóriába sorolhatók az úgynevezett otthoni használatra szánt készülékek és az üzleti felhasználású laptopok. Mindkét kategórián belül megkülönböztethetünk még 3 alkategóriát: a belépőszintű termékek, a középkategóriás gépek illetve a felsőkategóriás, multimédiás gépek. A kategóriák között igen nagy ár és sokszor teljesítménybeli különbségek vannak. Ezekről a következőket érdemes tudni:
A két fő kategória között természetesen alapvető megjelenésbeli és szerkezeti különbségek vannak. Az üzleti felhasználásra szánt laptopok esetében a megbízhatóság és tartósság szerepel az első helyen a tervezés során. Hogy miért fontos a megbízhatóság? A válasz egyszerű. Ezeket a készülékeket jellemzően olyan területeken használják előszeretettel ahol, mindennél fontosabb, hogy az adott laptop nagyon jól viselje a mindennapi megpróbáltatásokat. Cégek, vállalkozások, vállalkozók nem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy egy esetlegesen meghibásodott készülék miatt munkájukat félbe kelljen hagyni, vagy esetleg ne tudják azt elvégezni. Ezeknél a laptopoknál nem a forma, hanem a tartalom a legfontosabb. Természetesen a dizájn sem utolsó szempont egy üzleti gépnél. A reprezentatív megjelenés igen is fontos tényezőként szerepel ezeknél a típusoknál, amelyiknél minőséget és megbízhatóságot vásárolunk olyan „csomagolásban” amivel bárhol megjelenhetünk. Ezeken felül az üzleti gépek - otthoni társaikhoz viszonyítva - jellemzően más szolgáltatásokat is nyújtanak. Gondolunk itt például a dokkolhatóságra, a második akkumulátor lehetőségére vagy a hosszabb garanciára. Mindezek döntő tényezők lehetnek vásárlás során. Ezzel szemben az otthoni felhasználásra szánt laptopok jellemzően szép és modern megjelenéssel büszkélkedhetnek, és mindemellett az adott kategórián belül a lehető legjobb teljesítményt nyújtják a felhasználó számára. Természetesen itt sem utolsó szempont a megbízhatóság. Sőt a gyártok igen is nagy hangsúlyt fektetnek a laptopok üzembiztonságára, ám mivel jellemzően kevesebbszer hordozgatjuk ezeket a típusokat - mint üzleti - társaikat emiatt kevésbé vannak igénybe véve a külső-belső fizikai hatásoknak. Ebben a kategóriában a gyártok oly módon próbálják a vevők igényeit kielégíteni, hogy igen nagy és széleskörű típus választékot kínálnak. Kevés ember van aki ne találná meg a számára legmegfelelőbb típust legyen szó a külsőről vagy a belső tudásról.


Összegezvén az előbb olvasottakat azt mondhatjuk, hogy amennyiben olyan gépet szeretnénk, ami kimagaslóan megbízható, extra szolgáltatásokat nyújt és a mindennapos hordozást, nyüstölést hosszú távon is jól viseli, mindenképpen az üzleti kategórián belül kell keresgélnünk. Ám ha jellemzően otthon használnánk laptopunkat és az ár mellett, a teljesítmény, a megjelenés is  fontos szempont akkor egyértelműen az otthoni kategóriából szemezgessünk.

A 3 alkategória a következőképpen alakul a két fő kategórián belül:

A belépőszintű készülékeknél - legyen szó üzleti vagy otthoni kategóriáról -, mindig az legfontosabb szempont a kimagaslóan jó ár-érték arány és az elfogadható teljesítmény. Ezeket a laptopokat a gyártók általános használatra készítik olyan felhasználóknak akiknek nincs szükségük olyan extra teljesítményre, amit nem hasznosítanának mindennapjuk vagy a munkájuk során. A mai belépő kategóriás gépek természetesen egyáltalán nem nevezhetőek elavult vagy gyenge gépeknek. A filmnézés, az internetezés , a szövegszerkesztés, a képnézegetés ugyanolyan jól megy rajtuk, mint valamely drágább típuson, de a lehetőségek, mind a külső perifériák csatlakoztathatóságában mind egyéb szolgáltatásban korlátozottabbak, mint drágább társaiknál.
A formai és szerkezeti megoldások is egyszerűbbek, mint a magasabb kategóriákban, ám a felhasználást ezek a tényezők csak minimálisan befolyásolják. A megjelenésre már ebben a szegmensben is sok figyelmet fordítanak hiszen a dizájn nem elhanyagolható tényező a laptop vásárlás során. Sok gyártó készülékét többféle különböző színben is meg tudjuk vásárolni, ami sokak számára ugyancsak vonzó tulajdonság lehet.

A középkategóriába tartozó laptopok már jóval nagyobb felhasználási területet fednek le, mint az alacsonyabb kategória társaik. Ezek a készülékek megjelenésükben is és teljesítményükben is elegendőek már ahhoz, hogy az átlagosnál kicsit komolyabb feladatokat is elvégezhessünk velük, vagy egyszerre több mindent futtassunk rajtuk. Az otthoni típusok esetében a multimédiás felhasználás, illetve a játékok lehetősége is adott már. Az üzleti típusok esetében pedig még komolyabb biztonsági és szerkezeti megoldásokkal találkozhatunk, és mindezen felül természetesen a teljesítményre is nagy hangsúlyt fektetnek. Itt már megjelennek az erősebb grafikus kártyák, portokból is  jobban felszereltek és nem utolsó sorban megjelenésükben is komolyabb hatást keltenek. Ezeket a típusokat a gyártók igen nagy számban tudják értékesíteni mivel jó az ár-érték arányuk, bár a kategórián belül igen nagy áringadozások figyelhetőek meg. Ezekben az esetekben viszont kimondottan a teljesítmény és felszereltség eltérése miatt van ez. Igen széles skálát ölel fel ugyanis például a video, illetve a processzorteljesítmény. Amennyiben olyan gépet keresünk ami a legtöbb mai felhasználásra ideális akkor mindenképpen a középkategórián belül szemezgessünk, mert ezek a gépek  a legalkalmasabbak  ezekre a feladatokra.

A harmadik kategória lényegében a multimédiára kihegyezett otthoni gépeket illetve, nagy teljesítményű üzleti felhasználásra szánt gépeket fedi le. Ezeket a laptopokat  igen komoly teljesítmény, és az otthoni  kategóriában dizájnos megjelenés jellemzi. A laptopok között ezek a gépek rendelkeznek általában a legerősebb hardveres alkotó elemekkel, amik által a felhasználási területük szinte korlátlan. Itt már jellemzően megjelennek a nagy felbontású kijelzők és mind grafikai mind processzorteljesítmény terén a lehető legtöbbet kínálják a felhasználónak. Természetesen az áruk is magasabb az alacsonyabb kategória társukénál, de cserébe egy olyan megjelenésű és tudású gépünk van, amely alkalmas a szövegszerkesztéstől kezdve, a legfrissebb játékok futtatásán át, a legnagyobb felbontású Blu-Ray filmjeink lejátszására, vagy a 3D-s tervezőprogramok futtatására is. Sok esetben a gyártók a megjelenésre is nagy hangsúlyt fektetnek, ami nem elhanyagolható tényező egy olyan gépnél, amit remélhetőleg hosszú távra vásárolunk magunknak, vagy vállalkozásunknak.

A felsőkategóriás üzleti gépek besorolása azonban sokszor nem egyértelmű a vásárló számára. Az üzleti laptopok lényegében egy olyan minőségi szintet fednek le a számítógépek családjában ami a megbízhatóságról, a tartósságról és a biztonságról szól. A típuscsaládra jellemző, hogy a tervezők a tervezés és a gyártás során arra törekszenek, hogy egy mindennapos nyüstölésre alkalmas készüléket hozzanak létre, mely ténylegesen elviseli a napi használat során felmerülő fizikai hatásokat. Gondoljunk csak bele, hogy egy számítógép alaplapja milyen érzékeny és sérülékeny alkatrész. Ezt a fő egységet meg kell óvni azoktól a hatásoktól amik esetlegesen kárt okozhatnak benne vagy tönkretehetik. Akár víz, akár ütés, akár fizikai erőhatás kárt tehet gépünk alaplapjában. Egy üzleti gép belső vázszerkezete megakadályozza azt, hogy az alaplap valamilyen külső hatás során megsérülhessen, vagy akár azt is, hogy a véletlenül beleöntött folyadék zárlatot okozzon a gépben.
Természetesen egy ilyen készülékben nagyon sok fizikai és elektronikai eszköz áll rendelkezésre  annak érdekében, hogy védve érezhessük magunkat ám ezeknek a megoldásoknak ára is van. Cserébe megbízhatóságot és több évnyi jótállást kapunk. A teljesítmény tekintetében sem fogunk hiányt szenvedni, ha ilyen felhasználásra keresünk gépet.

Külön kategóriába sorolnánk a manapság egyre jobban elterjedő netbookokat. Ezek a gépek tulajdonképpen ahogy nevük is sejteti interNET-ezésre és általános alapvető felhasználásra lettek kitalálva. A kisméretű netbookok - nagyobb társaikhoz képest - sok előnyös tulajdonsággal rendelkeznek,  viszont tudni kell róluk, hogy egy teljes értékű laptopot nem alkalmasak kiváltani. Amik a netbookok tervezésénél elsődleges szempontok voltak az a hosszú üzemidő, a kis méret, az elfogadható teljesítmény és az alacsony ár. Ebben a szegmensben nem érdemes erős videokártyás vagy komoly processzorral ellátott darabokat keresni, mert nem játékra vagy 3D tervezésre lettek kitalálva. A 10-12” kijelzők arra tökéletesen alkalmasak, hogy netezzünk, e-mailezzünk, skype-olhassunk velük. Szinte mindegyik netbookban megtalálható a webkamera, a wlan, 2-3 darab USB port és valamely operációs rendszer is. Ezekben a gépekben nem szokott optika meghajtó lenni, ami nem jelenti azt, hogy  filmnézésre alkalmatlanok lennének, csak velük máshogy kell megoldani ezt a feladatot. A netbookok ezeken felül hosszú üzemidőt nyújtanak. Egyes gyártók 5-8 óra közti használatot ígérnek ami nagyobb testvéreikhez mérten 2-3 szoros is lehet. Dizájn terén itt vélhetjük felfedezni a legváltozatosabb gépeket. Jó áruk és elfogadható teljesítményük miatt, manapság az egyik legkeresettebb termékcsalád.
 
Teljesítmény szempontjából sem mindegy milyen gépet választunk magunknak. Egy laptop egyik leglényegesebb alkatrésze maga a CPU, a processzor a központi számító egység. Lényegében ez fogja meghatározni készülékünk sebességét, teljesítményét, és mivel ez az alkatrész jellemzően nem bővíthető, érdemes jól megfontolni milyet választunk.
A piacon jelenleg igen sokféle processzortípusból válogathatunk. Az biztos , hogy persze a pénztárcánkhoz mérten érdemes mindig a legjobb teljesítményű készülékek közül választani hiszen az nagy valószínűséggel hosszabb távon is ki fogja elégíteni az igényeinket. Ám, ha nem a pénz alapján születik a döntés akkor érdemes néhány alapvető dolgot figyelembe venni annak érdekében, hogy feleslegesen ne vegyünk olyan laptopot, amire nincs is szükségünk. A legtöbb mai laptop teljesítménye az általános felhasználásra (képek nézegetése, zenehallgatás, filmnézés, internetezés, office alkalmazások) bőven elegendő. Az ilyen jellegű, úgynevezett általános célú felhasználásnak nincsen szüksége nagyon komoly videó vagy processzor teljesítményre.

Tévhit, hogy például az internet sebessége is jobb lessz, ha gyorsabb a processzor a gépünkben. Ellenben a játékok vagy a nagyobb felbontású videók lejátszásához, web szerkesztéshez vagy komolyabb grafikai alkalmazásoknál szükség van komolyabb számítási kapacitásra mind, a grafikai oldalon mind, a processzor oldalon. Ezekhez az alkalmazásokhoz érdemes az erősebb processzorok és VGA(grafikus) kártyák között válogatni, hiszen munkánkat gördülékenyebbé és gyorsabbá teszik a erősebb processzorok.

A legtöbb mai processzor már minimum 2 maggal rendelkezik, hogy több alkalmazás párhuzamosan való futtatása vagy tervező-szerkesztő programok se okozzon gondot nekik. Természetesen itt sem, mindegy mik ezek az alkalmazások, hiszen mint tudjuk egy médialejátszó és egy képszerkesztő közt komoly eltérések vannak. Ezen felül a 2 magos processzorok között is vannak teljesítménybeli eltérések. Jelenleg már egy-két modellben a 4 magos processzorok is megjelentek, még magasabb szintre emelve teljesítményt. Ez utóbbi processzorcsalád a legkomolyabb alkalmazásokhoz is elegendő erővel rendelkezik, így nem lesz gondunk egyszerre több mindennel dolgozni. Jelenleg két nagy processzorgyártó közül tudunk válogatni, az INTEL és az AMD cég processzoraival találkozhatunk leggyakrabban gépeinkben. Az AMD gyár által kínált termékek kicsivel olcsóbbak, ezért az alsóbb kategóriákban fogjuk ezeket viszontlátni ám ez nem jelenti azt, hogy teljesítményben is alsókategóriát képviselnek. Az INTEL napjaink legnagyobb processzorgyártója, és termékei széles skálája megtalálható a mai laptopokban.
Mind a teljesítmény, mind az energiagazdálkodás tekintetében meg fogjuk találni számunkra legmegfelelőbb processzort. Vásárláskor tisztában kell lennünk azzal, hogy mik a fontos szempontok számunkra. Amennyiben a hoszú akkumulátoridő elsődleges úgy keressünk kis fogyasztású processzorral ellátott gépet. Ha a teljesítmény fontosabb akkor az erősebb CPU-k között nézelődjünk. És - ha hiszik ha nem - a kettő együtt is működhet.

A processzorok mellett a grafikai számításokért felelős grafikus kártyák teljesítménye is fontos tényező lehet. Mivel ezeket egy laptopban egyáltalán nem lehet a későbbiekben cserélni vagy bővíteni, emiatt is érdemes jól megfontolni döntésünket. Gépünkben a grafikus kártya felelős azért, hogy a monitoron megjelenhessenek az információk. Tehát egyértelmű, hogy minden laptopban megtalálhatók.  Amit tudni érdemes a videokártyákról az az, hogy filmnézéshez vagy képnézegetéshez nincs szükség erős grafikus teljesítményre. Sem az office alkalmazások, sem a képnézegetés, vagy az alapvető képszerkesztés nem igényel komolyabb grafikus teljesítményt. Az esetek nagy többségében az erős VGA kártyák a 3 Dimenziós alkalmazásokhoz illetve a nagyobb felbontású videókhoz lehetnek fontosak. Ezek az alkalmazások sokszor nagyon komoly, számításigényes feladatokat tartalmaznak, amiket a processzorok egymaguk nem, vagy csak nagyon nehezen tudnának gördülékenyen megoldani. A videokártyák hasonlóak az elöbb említett processzorokhoz, de ez az egység kizárólag grafikai számításokért felel. Léteznek saját memóriával rendelkező  típusok, és olyanok is melyeknek nincs saját video memóriája. A két megoldás közti lényegi eltérés a sebességre is nagy hatással van illetve arra is, hogy a megjelenítendő információkat milyen minőségben és színmélységben fogjuk viszontlátni monitorunkon. Természetesen a grafikus teljesítményekben is vannak különbségek. Itt is megtalálhatók az alapszintű,  a középszintű és a felső vagy csúcsteljesítményű kártyák. A modern 3D-s játékokhoz minden esetben érdemes a lehető legerősebb grafikus kártyával felszerelt gépet választanunk, ám ebben az esetben számolnunk kell például az akkumulátoros üzemidő csökkenésével is mivel a nagy teljesítmény elérése energiaigényes feladat.
Bizonyos esetekben egy jobb grafikus kártya megléte akkor is előnyös lehet ha nem használjuk ki teljesen a benne rejlő lehetőségeket. A képernyőnk színbeállítására vonatkozó opciók jellemzően részletesebbek egy közép vagy egy erősebb grafikus kártya esetében mint egy egyszerűbb alaplapi VGA chip esetében. Sok esetben komolyabb színkalibrálási opciónk van ilyenkor aminek sok felhasználó tud örülni. Arról nem is beszélve, hogy későbbiekben felmerülő igény során rendelkezésünkre fog állni egy erősebb grafikusmeghajtó a megfelelő teljesíménnyel.

Itt kell megemlítenünk a gépek méretével kapcsolatos kérdéseket is. Egy laptopot általában a kijelzőjének méretével szoktak méretkategóriába sorolni. Léteznek a netbookok amik 7"-től 13"-ig terjedő méretskálán mozognak. A laptopok egy nagyobb tartományban 11,1" -től egészen az extrém 20"-ig is terjedhetnek, bár ez utóbbi méret nagyon ritka emiatt inkább a 18,4" mondanánk a maximum méretnek. A kijelzők mérete egyértelműen a gép méretét is meghatározzák, de ezen kívül a gép egyes tulajdonságaira is hatással lehetnek. Egy kisméretű gépet a gyártók jellemzően rendszeresebb hordozásra terveznek, amivel utunk során is el tudjuk végezni a teendőinket. Ezekben az esetekben a legtöbb felhasználó nem vár el nagy teljesítmény az adott géptől. Gondolunk itt arra, hogy kicsi, könnyű laptopba azért sem szerelnek komolyabb videokártyát mert arra nagy valószínűséggel nem is lesz szükség. Ezzel viszont azt tudják elérni, hogy csendesebb, kisebb fogyasztású alkatrészeket használhatnak és mindezeket vékonyabb házba tehetik bele. Egy nagyobb, sokrétűbb felhasználásra szánt laptop esetében a súly a kevésbé meghatározó. Itt már inkább a hosszabb távú kényelmes használhatóság az elsődleges ami mind a billentyűzet tekintetében mind a kijelző méretében előnyösebb mint kisebb társaiknál. A nagyobb gépeknél ez a kényelmi szint még tovább nő, de itt a mindennapi hordozás már háttérbe szorulhat a gép súlya miatt, cserébe nagyjából minden olyan funkciót és teljesítménybeli előnyt élvezhetünk ami a nagyobb gépházzal jár. Ezekben a gépekben már akár 2 grafikus kártya is dolgozhat hiszem a hűtésüknek is van elegendő hely a géptestben. Vásárlás előtt tehát mindenképpen vegyük figyelembe, hogy milyen gyakorisággal illetve, hogy hogyan szeretnénk laptopunkat hordozni. Egy dolgot érdemes tudni még a méretekkel kapcsolatban. A laptopok között a kisebb gépek mindig drágábbak mint a középesen nagyok és a nagy méretűek is jellemzően drágábbak a közepes méretűeknél. Tehát az ár-érték arányt tekintve is a közepes, átlagos méretű készülékek a legoptimálisabbak.

A kijelző

Mivel a kijelző mérete határozza meg az adott laptop méretét ezért érdemes ezen a területen is kicsit jobban elmélyedni a felmerülő kérdésekben. A kijelző gépünk egyik legfontosabb alkotóeleme. Ezen jelenik meg minden adatunk és emiatt nem elhanyagolható szempont, hogy milyen méretű és tudású kijelzővel választunk laptopot.
A kijelzők között a méretbeli különbségeken kívül felbontás és technológiai eltérések is vannak. A méretet illetően a 11,1"-től egészen 20"-ig válogathatunk, de napjainkban 2 jellemző képernyőarány érhető el. Az egyik a 16:10 arány a másik és egyben az újabb a 16:9-es képarány. A két arány közti lényegi eltérés, hogy a 16:9-es kijelzők vízszintes irányban szélesebbek elődeiknél emiatt például két munkaablak egymás melletti megjelenítése sem okoz rajtuk nehézséget. Természetesen az ilyen formátumú filmjeink szempontjából is ez a kijelző arány lesz a legideálisabb.
Különböző felhasználási módokhoz különböző tudású kijelzővel ellátott laptopot érdemes választani. Egy nagyobb méretű kijelző mindenképpen kényelmesebb használhatóságot tesz lehetővé mint kisebb társaik . Ezen felül a felbontás is fontos szempont lehet a választáskor, hiszen a felbontás növekedésével az egyszerre megjeleníthető információmennyiség is több, mint egy átlagos felbontás esetében. Grafikai jellegű felhasználásra szánt laptopokban jellemzően a nagyobb felbontású megjelenítőkkel találkozhatunk ám tudni kell, hogy ezek a kijelző típusok árban is drágábbak átlagos tudású társaikhoz viszonyítva. Ami még lényeges kijelző tulajdonság és eldöntendő kérdés az a kijelzők felületének a milyensége. Napjainkban a legelterjedtebb kijelzők egy fényes bevonattal rendelkeznek, ami sokak számár első látásra zavarónak tűnhet ám ez nem feltétlenül van így. Ezek a típusú megjelenítők inkább előnyös tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek a jellemzők a nagyobb oldalirányú láthatóság, a kontrasztosabb színek és a kevésbé sérülékeny felület. Hátrányuk talán az , hogy bizonyos fényviszonyoknál hajlamosak a tükröződésre.
A másik kijelző típus e tekintetben a matt felülettel ellátott kijelzőket foglalja magába, amik leginkább az üzleti kategóriás gépekben található meg. Ezzen a típus legnagyobb előnye, hogy teljesen tükröződésmentes, emiatt irodai használatra tökéletesen alkalmas. Természetesen képminőség terén ezek között is léteznek professzionális típusok ám az áruk igen magas, így ezzel számolnunk kell a vásárlás során.
Ahogy a laptop alkatrészek nagyjából mindegyikéből, úgy a kijelzőkből is léteznek kisebb energiafogyasztású kivitelek is, ami az akkumulátoros üzemidőnket növeli. Nem jellemző, hogy ezek drágábbak lennének mint a hagyományos társaik, ezért érdemes megtudni, hogy a kiválasztott laptopunk milyennel rendelkezik.

A következő általánosan felmerülő kérdés gépválasztás esetén, a memória, és a HDD (merevlemez) méretének kérdése.
Itt azt az általános dolgot mondhatjuk el, hogy minél nagyobb annál jobb. A mai laptopok memóriája és merevlemeze egyre nagyobb és nagyobb lesz, de ez nem jelenti azt, hogy mindezt a végletekig ki fogjuk használni. Egy mai, általános használatra szánt gép jellemzően 2 GB-nyi memóriával rendelkezik,  ami lényegében minden alapvető  feladathoz elegendő. Minél több memóriával vásároljuk meg laptopunkat, az annál több alkalmazás egyidejű futtatására lesz alkalmas. Mivel ezek az egységek jellemzően igen egyszerűen bővíthetőek, így amiatt sem kell aggódnunk, ha vásárláskor pénzünk éppen csak egy olyan gépre elegendő amiben kevesebb RAM van mivel azt a jövőben bármikor könnyen lehet bővíteni.

A merevlemezekkel is hasonló a helyzet, mint a RAM-okkal. Minél nagyobb annál jobb, de itt meg kell jegyezzük, hogy a merevlemez mérete egyáltalán nem befolyásolja gépünk sebességét. Ezen kívül még nem árt tudni egy két apróságot. Az egyik dolog az, hogy ez az az alkatrész, amire igazán érdemes odafigyelni. Az ok nagyon egyszerű, mivel ezen tároljuk minden személyes adatunkat. Képeinket, dokumentumainkat, filmjeinket, munkánkat.
Ha egy esetleges hiba folytán tönkremegy a HDD gépünkben, akkor arról vagy nem, vagy csak igen magas költségek árán lehet visszanyerni adatainkat. A kapacitás rögtön másodlagossá válik ha nem tudjuk elérni azt amit szeretnénk. Egy merevlemez sokkal érzékenyebb szerkezet mint azt hinnénk, emiatt kellő figyelmet érdemel használat közben. A laptopgyártók is tudják mindezt ezért pl:.az - üzleti felsőkategóriás gépekbe - már mozgásérzékelőket is beépítenek, hogy ezzel is figyeljék a laptop mozgását, hogy egy esetleges nem kívánt esés vagy ütés miatt ne sérülhessen meg a merevlemez gépünkben. Egy másik alternatíva adataink védelmére egy a mai időkben elterjedőben lévő merevlemez típus az SSD. Ez az előbb említett hagyományos HDD-khez képest nem tartalmaz mozgó alkatrészt, emiatt nem érzékeny a fizikai hatásokra. Hátrányuk azonban, hogy kapacitásuk jelenleg elmarad mozgóalkatrészes társaiktól és előállításuk is sokba kerül emiatt drágák. Cserébe nagyon gyors adatelérést tesznek lehetővé és bizony ezeknek az SSD-knek a használatával már gépünk sebessége is nagymértékben nőhet.
A felsőkategóriás gépekbe egyre gyakrabban jelennek meg az SSD meghajtók, mert ebben a szegmensben az adatok biztonsága és a sebesség is igen fontos tényező.
Az optikai meghajtó a netbookokon és egyes ultra hordozható laptopokon kívül szinte mindegyik laptopban megtalálható. Ezek általában már DVD/CD író meghajtók amikkel olvasni és írni is tudunk CD és DVD lemezeket. A másik elterjedőben lévő ilyen meghajtó típus a Blu-Ray olvasó és író, ami a hagyományos DVD és CD olvasás és íráson kívül a Blu-Ray lemezeinket is kezeli. Általában adatmentésre, adatbevitelre, illetve média anyagok lejátszására használjuk az optikai meghajtókat, amelyek megléte növeli laptopunk funkcionalitását.
 

Portok

Egy laptop önmagában nagyon sok mindenre alkalmas ám ahhoz, hogy például nyomtatni tudjunk vele vagy egeret használhassunk hozzá, netán egy projectorra kössük rá, szükség van valamilyen kommunikációs portra. Ezek a portok teszik alkalmassá gépünket a külső perifériák csatlakoztatására. Minél több mindent szeretnénk laptopunkhoz csatlakoztatni, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a portok típusát illetően is többfélére lesz szükségünk.
A legáltalánosabb csatlakozási felület manapság az USB port. Ezen keresztül rengeteg mindent tudunk gépünkhöz csatlakoztatni. Pl.: Nyomtató, scanner, USB pendrive, USB optikai meghajtó, webkamera, külső merevlemez, hogy csak néhányat említsünk.
Az USB port szinte mindegyik laptopon megtalálható mennyiségük azonban változó. Gépünkön minnél tübb van USB-ből, annál job, de azt is vegyük figyelembe, hogy valószínűleg egyszerre nem fogjuk mindet használni. Amennyiben mégis hiányt szenvednénk számukat illetően még van lehetőségünk úgynevezett USB hub-ok azaz USB sokszorozók, elosztók használatára, amivel tovább növelhetjük portjaink számát. 

A másik jellemző port típus a külső megjelenítőkhöz szükséges csatlakozókból áll. Ez lehet VGA, HDMI, Display port vagy néhány gépen DVI illetve S-video port is van még. Ezek mind valamilyen külső megjelenítő csatlakozását teszik lehetővé. A lényegi különbség a megjeleníthető kép minőségben, vagy az ahhoz tartozó hangátvitelben van. Természetesen a legtöbb laptop rendelkezik a legelterjedtebb VGA (szabványos monitor) csatlakozóval, de egyre inkább elterjedőben van a HDMI port is. Amennyiben külső monitoron vagy más megjelenítőn is látni kivánjuk adatainkat, (képeinket, filmjeinket) érdemes  figyelni rá, hogy ezen kimeneti portok közül legyen valamelyik gépünkön. Attól függően, hogy milyen minőségben és milyen módon szeretnénk azt viszontlátni.

Természetesen léteznek ezeken az általánosnak nevezett csatlakozókon kívűl még speciálisabb portok is a laptopokon. Vannak hang ki és bemeneti portok, digitális kamera csatlakoztatására szolgáló csatlakozó (FireWire), külső merevlemez csatlakozó (E-sata), internet csatlakozók (56k modem, LAN) vagy egész speciális dokkoló csatlakozók is amik jellemzően a gépek alján szoktak elhelyezkedni. A dokkoló csatlakozók a felsőkategóriás üzleti gépekre jellemzőek. Egy dokkoló sok szem-pontonból is praktikus lehet. Egyrészt segítségével lényegében asztali gépként fogjuk tudni használni laptopunkat, másrészt pedig pótolhat olyan portokat amiket maga a laptop nem tartalmaz. Mikor egy dokkolóra "ráültetjük" gépünket, akkor lényegében egy csatlakozón keresztül aktivvá teszünk nagyon sok port-ot ami a dokkolón van. Ennek az a felhasználási előnye, hogy ha van egy nyomtatónk, egy külső egerünk, egy külső billentyűzetünk, és egy külső monitorunk amit állandó jelleggel használunk, a töltésről nem is beszélve akkor mindezek fixen lehetnek becsatlakoztatva. Tehát nem kell állandóan a laptopból ki-be huzigálni a csatlakozókat. Ezzel időt is megspórolunk és sokkal kényelmesebb használatot tesz lehetővé a mindennapokban ezen eszköz használata.

A harmadik port típus tulajdonképpen a vezeték nélküli csatlakoztathatóságot takarja. A mai laptopok egyre több olyan kommunikációs megoldást kínálnak amik egy másik készülék vagy az internet elérést teszik lehetővé vezeték nélkül. A legáltalánosabb ilyen eszköz a WLAN. Ez egy vezeték nélküli hálózati kártya aminek segítségével akár az internetelérést tehetjük kábelmentessé akár több laptop hálózatban való használatát. A másik ismert vezeték nélküli kommunikációs eszköz a WLAN-nál lassabb és kisebb hatósugarú, de nagyon hasznos Bluetooth, ami további külső perifériák vezeték nélküli csatlakoztathatóságát teszi lehetővé.

Itt kell megemlítenünk egy harmadik és manapság talán az egyik legpraktikusabb vezeték nélküli eszközt a beépített mobilinternet modemet. Ez a modem egy mobilhálózatra csatlakozni képes eszköz melynek segítségével az internet bárhol elérhetővé válik számunkra. Egyre több olyan készülék van, melybe ennek a modemnek az előkészítését megtaláljuk. A már eleve beépített mobilinternet modemmel ellátott gépek száma is igen nagy. Amennyiben munkánk vagy a napi használat során fontos, hogy mindenhol, akár percre kész információhoz juthassunk az internet segítségével, úgy mindenképpen érdemes egy olyan gépet keresnünk mely ezt a lehetőséget magában hordozza. A mobilinternet kérdést külső eszközökkel is meg lehet oldani, de a beépített modemek mindig több előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, mint külső társaik. Egyrészt ezek a modemek szolgáltató, un. kártya független eszközök. Így akár itthon, akár külföldön használhatjuk bármely mobilszolgáltató SIM kártyájával. A másik nagy előnyük a külső modemekhez viszonyítva, hogy mivel a gépen belül helyezkedik el, ezért azt nem fogjuk elhagyni, nem törhetjük véletlenül bele az USB portba, és az antennázási felülete is nagyobb, emiatt a vételi erőssége is jobb. A netbookoktól kezdve a legerősebb játékgépeikig az üzleti laptopokon át, léteznek ilyen készülékek amelyek alkalmasak a beépített mobilinternet használatra. Természetesen külső eszközzel lényegében bármelyik laptop használható erre a feladatra

Akkuteljesítmény

Hordozható gépek lévén nem utolsó szempont az sem, hogy a kiválasztott laptopunk mennyi ideig fog üzemelni az akkumulátoráról. A gyártók ezen a területen is sok mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet hozhassuk ki gépeinkből. A nagy teljesítmény elérése jellemzően energiaigényes feladat, de a felhasználás során nincs mindig szükség a maximális teljesítmény bevetésére. Ezt az elvet mind a processzorgyártók, mind a grafikus kártyák gyártói kihasználják. Mégpedig úgy, hogy a lehetőségekhez mérten változtathatóvá teszik a processzorteljesítményt ezzel energiát spórolnak,  megnövelnik üzemidőt. Vannak kimondottan energiatakarékos, kisfogyasztású processzorok, illetve kijelzők is. Melyek alkalmazása, mind növelni tudja az akkumulátoros használatot. Kisebb és nagyobb kapacitású akkumulátorok is rendelkezésre állnak. Egyes típusoknál lehetőség van plusz akkumulátor  csatlakoztatűsűra is, így még tovább növelve a hálózat nélküli használhatóságot. Jelenleg szinte mindegyik laptop Lithium-Ion akkumulátorral rendelkezik, a mobiltelefonokhoz hasonloan. Ezeknek az akkumulátoroknak az egyik nagy előnye, hogy kis igényűek, azaz nem kell lemeríteni és maximumra tölteni állandóan őket. Sőt. Formázásra sincs szükség már. Ami fontos, hogy mindenképpen kerüljük el a teljes lemerítést mert azzal kárt teszünk bennük. A laptopok között jellemzően a magasabb kategóriákban találjuk meg azokat a típusokat amik nagy teljesítmény mellett hosszú üzemidővel kecsegtetnek ám a középkategória is tartalmaz olyan laptopokat amik kimondottan az energiatakarékosság jegyében születtek. Mindenképpen gondjuk meg azt vásárlás elött, hogy mennyire fontos számunkra az akkumulátoros üzemidő. Sok esetben igen ritkán használják a laptopokat úgy, hogy nincs a közelben hálózati áramforrás így ebben az esetben nem elsődleges, hogy gépünk sokáig menjen tápellátás nélkül. Ellenben, ha utazásunk vagy munkánk során fontos, hogy 2-3 órát, vagy többet is tudjuk használni gépünket anélkül, hogy töltőre kelljen csatlakoztatni azt, úgy nézzünk körbe a kis energiafogyasztásra kihegyezett típusok között.

Szoftver

Laptop vásárláskor érdemes még fontolóra venni azt is, hogy gépünket milyen szoftverekkel szeretnénk megvásárolni avagy milyen szoftvereket szeretnénk használni rajta. Egy laptop szoftver nélkül nem használható, emiatt mindenképpen szükségünk van valamilyen operációs rendszerre ahhoz, hogy "működőképes" készülékünk legyen. Sok esetben a gyártók előtelepített windows-al kínálják gépeiket de elérhetők olyan modellek is amikhez magunknak kell megoldanunk a operációs rendszert. Az előtelepített operációs rendszereknek az a nagy előnyük az utólag telepítendő verziókhoz viszonyítva, hogy egy teljesen komplett működésre kész rendszert kapunk. Nem kell bajlódnunk a különböző meghajtó programok letöltögetésével és a telepítés folyamatával sem. A gyártók a szoftverezettség területén is jellemzően megkülönböztetik a modell kategóriákat. Például egy otthoni felhasználásra szánt termékcsaládhoz a windows azon verzióját párosítják, ami az otthoni jellegű elégíti ki. Ellenben az üzleti készülékeknél a business kategóriába tartozó windows rendszerek a jellemzőek hiszen ezek a rendszerek másfajta szolgáltatásokat nyújtanak egy otthoni verzióhoz képest. A külön megvásárolható windows rendszerek előnyeként azt hoznánk fel, hogy lényegében bármilyen gépre feltelepíthetőek utólag némi szaktudással és ebben az esetben a felhasználó választhatja ki a számára legmegfelelőbb verziót. A windows nélküli gépeknél sok esetben a gyártók mellékelnek valamilyen ingyenes szoftvert, ami például a LINUX esetében egy igen könnyen és egyszerűen használható rendszer, de a felhasználók nagy többsége nem ezeket fogja használni.
A gyártók továbbá azokhoz a gépekhez amikhez gyárilag előtelepített operációsrendszert adnak , külön kiegészítő szoftvereket is szoktak az esetek túlnyomó többségében mellékelni. Ezek a szoftverek olyan plusz szolgáltatásokat nyújtanak a felhasználóknak amikkel gépük működése hatékonyabbá tehető. Ilyenek még a  multimédiás szoftverek, gépünk biztonságát szolgáló vírusirtó programok de sok egyéb esetben komolyabb programok próbaverziót is megtalálhatjuk a gépeken.  A legáltalánosabb próbaverzióként megjelenő szoftver a Microsoft Office program melynek egy 60 napos próbaverzióját telepítik fel számunkra, ezzel "Office ready"-vé téve gépünket. 

 Laptop gyártók és sorozataik :      
 Gyártók Kategóriák     
  Belépő Közép   Felső  
 Toshiba Satellite Satellite Pro Tecra
 HP Compaq Probook,  Pavilion Elitebook
 Lenovo Ideapad, Edge SL, R széria X, T, W széria
 Acer E-machine Aspire Travelmate 
 Fujitsu Amilo Esprimo Lifebook
 Dell Inspiron Vostro XPS, Latitude
 Asus      
 Sony      

 

Reméljük kielégítő segítséget kaptak ezzel a rövid laptop vásárlási segédlettel, és megtalálják az elvárásaiknak legjobban megfelelő készüléket!

Sikeres laptop vásárlást kívánunk!